Viața printre străini poate fi cu adevărat periculoasă! Departe de casă, de familie și de prieteni adevărați pe care să te poți baza, poți fi expus unor situații neplăcute. Din păcate, există foarte multe incidente în care românii au căzut victime chiar… românilor! Povestea lui Costi și a Gabrielei întărește cele spuse mai sus.

Patru tineri români au luat o țeapă de zile mari! Aceștia au postat un anunț pe internet în care specificau faptul că sunt în căutarea unei locuințe în Londra sau cât mai aproape de orașul de pe Tamisa. Când credeau că a dat norocul peste ei și au găsit o casă ieftină, s-au trezit cu bagajele sub cerul liber și cu banii luați. „Proprietarul” locuinței, român de origine, le-a prezentat o casă pe care el o închiriase doar pentru câteva zile, i-a determinat să-i plătească 1.300 de lire, chiria pe o lună, după care s-a făcut nevăzut.

Costi și Gabriela au venit la muncă în Marea Britanie în urmă cu aproximativ un an. El este șofer de TIR, iar ea lucra printr-o agenție de recrutare. Tânărul a primit o ofertă de muncă în Londra, motiv pentru care au decis să se mute cu locuința acolo. Mutatul s-a dovedit a fi o adevărată problemă.

Gabriela: „Timp de câteva luni, Costi a făcut naveta între Londra și orașul în care locuiam. A fost o perioadă destul de dificilă, ajungea acasă numai la sfârșit de săptămână, iar naveta îl obosea destul de tare. Am făcut totuși acest compromis pentru că voiam să strângem ceva bani înainte de a ne muta la Londra, acolo unde știam că traiul este mult mai scump. Imediat după sărbători, am zis că este momentul să începem să ne căutăm o nouă casă. Am postat un anunț pe internet și am început să le verificăm pe cele care erau deja postate. Voiam să închiriem o casă cu două-trei camere pentru că urma să locuiască împreună cu noi încă un cuplu, fratele iubitului meu și cu prietena lui. În scurt timp am fost sunați de un român, care ne-a spus că dă spre închiriere o casă cu trei camere în Romford. Pentru că eu trebuia să îmi găsesc și ceva de muncă, am întrebat dacă este o zonă în care îți găsești ușor un job. Răspunsul lui m-a entuziasmat peste măsură: mi-a spus că la parterul casei deține o cafenea, care acum este în renovare și unde, dacă vreau, mă va angaja ca vânzătoare. Nici nu se putea mai bine de atât! Am fost să vedem casa și ne-a plăcut foarte mult. Avea camere mari, una dintre ele cu balcon, iar la parter, așa cum ne spusese bărbatul respectiv, se afla o cafenea. Casa avea patru camere, iar nouă ne-a spus că o are închiriată prin agenție, dar că nu stă în ea, că are afaceri în alt oraș și că va folosi doar din când în când a patra cameră, care era și închisă în momentul în care am fost noi acolo. Odată cu noi a mai venit un cuplu care era interesat să închirieze locuința respectivă, dar cu noi a bătut palma. Toate acestea s-au întâmplat într-o zi de sâmbătă. I-am spus că intenționăm să ne mutăm de luni în noua casă, iar el ne-a cerut 300 de lire drept garanție că nu o să ne răzgândim. Am făcut un fel de contract de mână în care am specificat suma pe care i-am dat-o și faptul că peste două zile, când urma să ne mutăm, o să mai achităm diferența de 1.000 de lire.

Imediat după, au început eschivările bărbatului. Chiar și așa, susține Gabriela, nu s-au gândit nicio secundă că urmau să fie păcăliți.

 

citeste mai multe pe: diasporaro.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *