Este ‘absolut inacceptabil’ să-i respingem sau să-i lăsăm să moară pe mare pe imigranții care vor să ajungă în Uniunea Europeană, a declarat sâmbătă, într-un interviu pentru postul de televiziune Al Jazeera, premierul Victor Ponta, care a atras totodată atenția că “trebuie să ne pregătim pentru noi valuri de imigranți” și că Marea Neagră a devenit o nouă rută pentru aceștia.

“Este absolut inacceptabil să-i respingem și să-i lăsăm să moară pe mare” pe imigranții care vor să ajungă în Uniunea Europeană, a declarat șeful guvernului român, în interviul acordat în cadrul turneului în Golf.

“Nu putem să construim un zid împotriva oamenilor care vor să ajungă în Europa”, a precizat Ponta, subliniind că “mii și mii de oameni lipsiți de speranță încearcă să ajungă zilnic în Europa”.

“Este inacceptabil ca UE să spună că nu poate face nimic decât să-i respingă pe acești oameni”, a adăugat el.

Victor Ponta a mai spus că UE trebuie să aloce fonduri suplimentare și să adopte politici pentru integrarea imigranților. “Trebuie să găsim politici prin care să-i integrăm pe cei mai mulți dintre ei. Acesta este răspunsul țării mele. Este singurul răspuns democratic”, a explicat el.

“Toate țările europene își pot permite să primească imigranți. Imigranții aduc valoare adăugată societății. Lucrează din greu. Se adaptează foarte rapid. Aceasta este opinia mea și este și experiența României”, a declarat el, subliniind că “politicienii extremiști și populiști se folosesc de tema imigrației în lupta politică”, lucru “care este împotriva valorilor europene”.

El a recunoscut totodată că Marea Neagră a devenit o nouă rută pentru imigranții care vor să ajungă în UE și a făcut apel la înțelegere pentru “presiunea asupra Turciei”, care se confruntă cu două milioane de refugiați sirieni fugiți de războiul din țara lor.

“Trebuie să ne pregătim pentru noi valuri de imigranți”, a mai atras atenția Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a început vineri o vizită oficială în statul Qatar, în cadrul unui turneu în Golf.

Europa se confruntă cu un val masiv de refugiați din țările Africii și Orientului Mijlociu, aceștia profitând de lipsa unei autorități statale în Libia pentru a încerca să ajungă din această țară pe continentul european traversând Marea Mediterană, adesea la bordul unor ambarcațiuni improvizate.

Anul trecut, 3.000 de refugiați au murit în timpul unor asemenea călătorii, iar pentru anul în curs această cifră a trecut de 1.600, numai într-un naufragiu din noaptea de 18 spre 19 aprilie înregistrându-se peste 800 de victime, catastrofă ce a determinat și convocarea unui summit european.

AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *