În perioada 24-27 aprilie 2015, Arthis – Casa de Cultura Belgo-Româna a organizat un eveniment dedicat culturii si traditiilor românesti, eveniment realizat sub patronajul Delegatiei Transilvaniei, Crisanei, Banatului si Maramuresului pe lânga Uniunea Europeana.

Aflat la cea de-a 10-a editie, evenimentul « Primavara româneasca la Bruxelles » a gazduit anul acesta numeroase standuri si expozitii: ceramica, costume traditionale, sculptura în lemn, icoane pe sticla si pe lemn, creatii contemporane si textile, expozitie de fotografii din zona Maramuresului si diverse standuri de prezentare si standuri turistice ale regiunilor invitate.

Transilvania, Crisana, Banatul si Maramuresul, invitate de onoare ale acestei editii, au fostreprezentate de numerosi artisti printre care grupul de dans folcloric Dor Teiusan, ansamblul Casei de cultura Ioan Ciordas din Beius, tulnicaresele din Muntii Apuseni, rapsodul George Negrea si Corul Voievozii Muntilor, Alexandra Vadan, Ionut Mangu si Roxana Zapârtan.

Ansamblul folcloric Zamfira al Casei de Cultura Belgo-Române – Arthis, condus de Nichita Dragomira, cu solistii Andrei si Andreea Navala si Liviu Catanas, a sustinut un program exceptional de muzica si dansuri traditionale românesti.

Au fost de asemenea prezenti pe scena: Bojana Stamenov – reprezentanta Serbiei la Concursul Eurovision 2015, Daniel Iancu si Gabriel Cotabita.

În cadrul acestei editii, Arthis a avut placerea de a gazdui expozitia binecunoscutului maestruStefan Popa – Popa’s, înscris în Guiness Book pentru rapiditatea caricaturilor sale. Artistul si alti doi membri ai Academiei Popa’s, Valentin Chibrit si Nastase Leonte, au fost prezenti pe parcursul întregului festival si au realizat si oferit caricaturi la minut. Cu ocazia vizitei delegatiei reprezentantilor regiunilor invitate la Primaria din Bruxelles, Maestru Popa Popa’s a oferit caricaturi mai multor personalitati politice, printre care si primarului Bruxelles-ului, Dl. Yvan Mayeur.

Sâmbata 25 aprilie, au fost decernate premiile Radio-TV Arthis celor mai activi colaboratori: Doris Uglar, Elena Gologan, Maria Gugulan, Razvan Radu, Sorina Gagiarau, Emilian Tiba, Cristin Tomeci, Alex Revenco, Richard Constantinidi, Mihai Iordache, Gabriel Cotabita, Daniel Iancu, Nichita Dragomira, Liliana Taifas si Departamentul pentru Relatia cu Românii de Pretutindeni.

Premiile au fost înmânate de Dl. Liviu Pop – Ministru pentru Dialog Social, Dna. Alina Hagima – Director general la DPRRP, Dna. Cristina Leorent – Director TVRI si Dnii. Victor Negrescu si Emilian Pavel – europarlamentari.

În aceeasi zi a avut loc lansarea oficiala a Delegatiei Transilvaniei, Crisanei, Banatului si Maramuresului pe lânga Uniunea Europeana.

Un alt moment important al acestei editii a festivalului „Primavara româneasca la Bruxelles” a fost semnarea parteneriatului între Radio-TV Arthis si TVR International. Acest parteneriat marcheaza evolutia postului de radio de la Arthis spre emisiuni de televiziune care sa aiba un impact de mai mare anvergura în diaspora româneasca.

Multumim tuturor participantilor si în mod deosebit benevolilor Arthis!

Va asteptam cu mare placere la urmatoarea editie!

gazetaromaneasca.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *