Orice străin dintr-o țară a Uniunii Europene (UE), deci inclusiv român, care trăiește mai mult de șase luni în Germania, va avea pe viitor dreptul la asistență socială, conform unei sentinţe revoluţionare a Curţii Sociale Federale din Germania, cu sediul la Kassel.

Atractivitatea Germaniei este de așteptat să continue să crească după această sentinţă, potrivit Der Spiegel.

La 3 decembrie, cei patru judecători de la al 4-lea Senat al Curții Federale Sociale din Kassel au decis că orice cetăţean comunitar care cel puţin dă impresia că vrea să muncească în Germania are dreptul la asistenţă socială, după şase luni de şedere.

„Aceasta este mai mult decât o părere, este o revoluție socio-politică”, a scris Der Spiegel, care a dat chiar exemplul unui român.

 

Reclamaţie a unui român

Referirea la România nu este întâmplătoare. Sentinţa a fost emisă în urma reclamaţiei făcute de un român cu familie, care a aplicat de mai multe ori fără succes să obţină ajutor social, aşa-numitul Hartz IV. Bărbatul vindea ziare pe stradă în Germania.

„Datorită grijii celor patru judecători de la Kassel, bărbatul şi soția lui fără loc de muncă vor primi de la statul german de două ori mai mult faţă de cât câștigă în România un lucrător industrial sau un profesor”, a mai scris Der Spiegel.

„Nu este încă foarte clar ce va implica acest verdict, dar deja se estimează costuri suplimentare de 500 de milioane de euro anual”, a adăugat publicaţia germană.

Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung a citat responsabili de la departamentul social din orașul Offenbach care au vorbit de sentinţa „explozivă”.

Politicianul Wolfgang Strengmann-Kuhn, de la Verzi, a salutat hotărârea. „Este clar că dreptul fundamental constituțional la o indemnizație de subzistență minimă se aplică la fel pentru toți, cetățeni germani şi cei ai Uniunii Europene care trăiesc în Germania”, a spus el, citat de Die Welt.

 

sursa: diasporaro.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *