Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, s-a întâlnit marți cu reprezentanți ai Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române cu care a discutat despre înființarea unor centre culturale în comunitățile istorice, prin care statul român să promoveze păstrarea limbii române și a identității naționale, în cadrul unor programe culturale, educaționale, de mass-media și spiritualitate.

Ministrul Stoenescu s-a întâlnit cu directorul Institutului de Lingvistică, academicianul Marius Sala, cu profesorul universitar doctor Nicolae Saramandu, directorul Departamentului de Dialectologie și Onomastică, cu profesorul universitar doctor Manuela Nevaci, membru al Consiliului științific, precum și cu alți reprezentanți ai institutului.

„Dan Stoenescu a subliniat rolul Academiei Române și al Institutului de Lingvistică ‘Iorgu Iordan — Al. Rosetti’ în promovarea valorilor românești, a conștiinței naționale și a identității românilor din țările balcanice și din Republica Moldova”, se arată în comunicat.

El a reliefat, în cadrul întâlnirii care a avut loc la sediul Institutului de Lingvistică, importanța continuării proiectelor de cercetare cu privire la românii de pretutindeni, proiecte fundamentale ale Academiei Române, prin care să fie pusă în evidență unitatea limbii române la nord și la sud de Dunăre.

Ministrul delegat a subliniat necesitatea ca mediul academic să aibă o poziție fermă în legătură cu apartenența la limba română a dialectelor românești sud-dunărene: aromân, meglenoromân și istroromân.

El a apreciat deschiderea institutului față de proiectele de păstrare și promovare a limbii române în comunitățile istorice și a agreat, împreună cu interlocutorii, importanța continuării acestor proiecte.

sursa: independent.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *