Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a respins propunerea ca Vlad Plahotniuc să fie prim-ministru. Controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc a fost propus oficial pentru postul de prim-ministru de către Partidul Democrat din Republica Moldova şi alianţa creată în jurul său, propunerea fiindu-i înaintată preşedintelui Nicolae Timofti. Acesta ar fi pregătit să îşi dă demisia dacă Plahotniuc este cel nominalizat, a anunţat Renato Usatîi.

UPDATE 16.40 Nicolae Timofti a respins propunerea ca Plahotniuc să fie desemnat prim-ministru. El îşi motivează decizia prin faptul că asupra lui Plahotniuc există suspiciuni de lipsă de integritate şi prin faptul că i s-a acordat deja un vot de neîncredere în Parlament, ca prim-vicepreşedinte al Parlamentului, fiind acuzat de implicare în activităţi ilegale.

Timofti citează dispoziţii ale Curţii Constituţionale din Moldova, care arată că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” şi că „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”.

„Făcând uz de dreptul său constituţional de a evalua calităţile, competenţa, experienţa şi capacitatea candidatului la funcţia de prim-ministru, şeful statului informează majoritatea parlamentară şi opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcţia de prim-ministru”, se menţionează în comunicat.

Timofti a dat termen majorităţii parlamentare să vină cu o nouă propunere de candidat la funcţia de prim-ministru, până joi 14 ianuarie, la ora 12.00.

Cititi mai multe pe: gandul.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *