Ministerul Afacerilor Externe precizează, marţi, că, potrivit informaţiilor obţinute până în acest moment, niciun cetăţean român nu a fost afectat de explozia produsă în Istanbul, iar oficiul consular român monitorizează cu atenţie situaţia.

 

“Potrivit informaţiilor obţinute, până la acest moment, de către Consulatul General al României la Istanbul de la autorităţile locale şi de la spitalele locale, niciun cetăţean român nu a fost afectat în explozia produsă la 12 ianuarie 2016, în districtul istoric Sultanahmet din Istanbul”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Potrivit sursei citate, oficiul consular român monitorizează cu prioritate cazul, este în legătură cu autorităţile competente şi este pregătit să acorde asistenţă consulară de specialitate, dacă situaţia o va impune.

În schimb, agenţiile de turism au primit, deja, zeci de solicitări de la românii care se afşă în vacanţă în Turcia şi care îşi doresc să revină în România cât mai curând. “Istanbulul este una dintre cele mai accesate destinaţii de către turiştii români, vorbim de ordinul miilor care îl vizitează anual. În momentul de faţă analizăm baza de date cu toţi românii care sunt deja acolo sau urmează să plece către Instabul în următoarele săptămâni, pentru a fi 100% pregătiţi operaţional. Am început, deja, să primim telefoane pentru a se întoarce repede în ţară şi depunem toate eforturile pentru a găsi varianta optimă şi cea mai convenabilă. Până la acest moment, companiile aeriene nu au anunţat nimic în acest sens” a explicat Remus Vişan, Managing Director Paravion.

Premierul turc Ahmet Davutoglu afirmă că gruparea Statul Islamic (SI) se află în spatele atacului sinucigaş de la Istanbul, soldat cu zece morţi, majoritatea turişti germani, relatează AP în pagina electronică.

Turcia este hotărâtă să lupte împotriva grupării jihadiste până când aceasta nu va mai reprezenta “o ameninţare” pentru ţara sa sau pentru lume, a declarat Davutoglu.

Autorităţile turce afirmă că un cetăţean sirian în vârstă de 28 de ani a comis marţi atacul din cartierul istoric Sultanahmet din Istanbul, un important centru turistic.

sursa: gandul.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *